En hälsosammare fotvård för dig som diabetiker

Vare sig du har diabetes typ 1 eller 2 är det viktigt att du tar hand om dina fötter. Diabetes kan orsaka att du inte har samma känsel i fötterna och att blodcirkulationen är sämre. Därför bör du göra det till en rutin att ta en titt på dina fötter för att se att de är välmående. Små sår och sprickor kan lätt leda till infektioner.

Smarta tips

För att slippa komplikationer finns det många sätt att förebygga problem. Ett smart tips är att du använder stödstrumpor för att öka blodcirkulationen, det finns ett bra urval online.

Satsa även på bekväma skor som passar. Välj gärna skor som är breda fram i tårna och som har en bra ventilation. Se till att det inte finns sömmar som skaver och att skorna är mjuka. Även inomhus bör du gärna ha något på fötterna. Ett par mjuka tofflor med en tjockare, stadigare sula är perfekt. Byt även gärna till tofflor på arbetet om du har möjlighet till det.

Strumporna ska vara i material som andas och i material som exempelvis bomull eller bambu utan hård resår. Det kan hindra blodcirkulationen. Sist men inte minst: gör fotvård till en skön rutin. Ta fotbad, använd mjukgörande fotkräm och håll naglarna rena och kortklippta.