Låt barnen prova odla inomhus

En inomhusodling kan vara en rolig liten sak man kan göra tillsammans med barnen. Unga barn kan då få se hur grönsaker och annat växer, samt få känna stoltheten i att ha skapat något helt själv. Men kanske med lite hjälp från föräldrarna  vid sidan av.

Innan man gör något annat är det bra att tänka på vad man ska odla. Det finns mycket som kan växa inomhus men en del är så klart mer känsliga för saker som temperatur och brist av solsken. Det finns många bra alternativ man kan använda sig av. Fråga barnen vad de skulle vilja prova att odla.

När alla har bestämt sig är det dags att köpa några fröpåsar och sedan börja så. Var noga med att läsa om hur de bäst ska odlas. Vissa grönsaker behöver exempelvis mer utrymme mellan varje frö så de får bästa möjliga förutsättning för att växa sig stor och fin.

Köket är ofta en bra plats att ha odlingen, men om ett annat rum ger mer solsken under en dag kan det förstås vara ett bättre val. Lite extra belysning kan dock vara en bra idé och det finns speciell växtbelysning att köpa.

Tillsammans med vatten kan man även ge plantorna lite växtnäring. För en del växter kommer detta vara viktigare än andra för att de ska växa bra.

Ge barnen ansvaret att vattna och ge växtnäring. Men var gärna där och övervaka så de inte ger för mycket eller för litet. De kommer säkert behöva påminnas att göra det emellanåt, men genom att se till att de gör större delen av jobbet redan från början kommer de också känna större ägarskap över hela projektet.