Skapa en produktiv arbetsmiljö hemma med barnen

Att arbeta hemifrån kan ge stora fördelar. Du har mer flexibilitet och tid att spendera med din familj, du kan spara pengar på arbetskläder och luncher, och du slipper den stressiga pendlingsresan till och från jobbet. Men att arbeta hemifrån med barnen kan också innebära störningar, stress och avbrott som kan sätta käppar i hjulet för din produktivitet. Här är några tips för att skapa en produktiv arbetsmiljö hemma med barnen.

Skapa en arbetsyta

Skapa en arbetsyta som är skild från leksaksområdet och som har allt du behöver för att arbeta effektivt. Detta innebär att du skall ha tillgång till en dator, penna och papper, en telefon och allt annat du behöver för att arbeta.

Sätt gränser

Berätta för dina barn att du arbetar och att du inte får bli störd. Detta innebär att du behöver sätta upp regler som att du inte skall bli störd när du arbetar, att du inte kan leka med dem medan du arbetar och att du inte kan ta emot samtal under arbetstid.

Arbeta på lämpliga tider

Planera att arbeta när dina barn är på dagis, skola eller sover för att minimera störningarna. Om du måste arbeta när dina barn är vakna, överväg att anställa en barnvakt för att ta hand om dem medan du arbetar. Att sätta en klar tid då du skall arbeta kan ibland även göra det lite lättare för barnen. Då kan de ha en uppfattning om hur länge det är kvar till du har tid att umgår med dem igen.

Ge barnen aktiviteter

Ge dina barn aktiviteter att göra medan du arbetar, till exempel att läsa, rita eller spela spel. På så sätt kan de ha roligt och sysselsättas medan du arbetar. 

Fokusera på en sak åt gången

Fokusera på en uppgift åt gången för att undvika distraktioner och störningar. Undvik att svara på samtal, kolla din mail eller surfa på nätet medan du arbetar.

Ta regelbundna pauser

Ta regelbundna pauser för att sträcka på benen och ha en kopp kaffe. Detta hjälper dig att hålla dig fokuserad och produktiv under hela dagen. 

Var realistisk

Var realistisk med dina förväntningar på vad du kan uppnå med dina barn runt omkring dig. Att ha en produktiv arbetsmiljö hemma med barnen kan vara en utmaning, men med lite planering och flexibilitet kan du uppnå dina mål samtidigt som du är närvarande för dina barn.

Att skapa en produktiv arbetsmiljö hemma med barnen är möjligt, men det kräver planering, tålamod och lite kreativitet. Med dessa tips kan du skapa en arbetsmiljö som fungerar för dig och din familj.