Småbarn och vintern

Vintern är en spännande tid för många barn. Att vara ute och leka i snön är alltid ett populär aktivitet. Men som förälder gäller det att vara uppmärksam på hur barnen är klädd och se till att de inte blir nedkylda.

När det kommer till bra kläder är det klokt att se till att de har på sig lager.  Börja med ett underställ av ull närmast kroppen. Nästa lager ska vara det som hjälper till att hålla värmen och det är därför det lagret som mest behöver anpassas efter temperaturen. Ju kallare det är desto tjockare bör det vara.  Sista lagret är det som håller ute vind och väta och för småbarn är det nästan alltid mest praktiskt att skaffa en overall i en lämplig storlek.

Tillsammans med dessa kläder bör barn ha på sig ett par riktiga vinterskor, ordentliga handskar och en bra mössa. Ibland kan man även vilja ta på en liten halsduk. Målet är att täcka för så mycket som möjligt och inte lämna glipor där snön kan leta sig in. Att hålla händer och fötter varma är ofta värt att satsa extra på då de snabbt blir nedkyld om man inte skyddar dem ordentligt.

Det händer dock att barn fortsätter vilja vara ute trots att de börjar frysa. Var därför uppmärksam på tecken att de är nedkylda. Ett tidigt tecken kan vara att de börjar stå stilla mer. Huden i ansiktet blir också kall och blek om de tappat mycket kroppsvärme. Det mest synliga är dock att de börjar huttra.

Om någon av dessa tecken dyker upp kan man börja med att se till att de får i sig en varm dryck eller liknande. Men fråga även om de känner sig blöt någonstans. De kan ha orsakat en glipa i kläderna och fått in snö eller is utan att de riktigt märkt det.