Så lyckas du med inomhusodlingen

Intresset för odling har sällan varit större. I takt med att vi vill leva ett mer hälsosamt och jordnära liv sysselsätter vi oss i ökad utsträckning med aktiviteter som hänger samman med hemmet samt med naturen. Det bästa är naturligtvis att kunna odla utomhus men även inne i en lägenhet finns det större möjligheter än de flesta känner till. Det gäller bara att gå tillväga på rätt sätt.

Välj plantor med omsorg

Alla växter trivs inte inomhus vilket gör att du måste vara noga med dina val. Några exempel som är relativt tacksamma och lättodlade är tomatplantor, kryddväxter, vissa sorters bär samt skott från frön och baljväxter. I de flesta fall bör du försöka placera dem i fönstret för att erbjuda tillräckligt med ljus. Ett alternativ är att komplettera med speciella växtlampor som är särskilt anpassade för odling.

Typ av odlingskärl

Det finns olika sorters kärl för inomhusodling. Till exempel kan du investera i en odlingssäck från Netzilla eller ett litet växthus som idag finns i ett stort utbud av utföranden. Men ofta fungerar det bra att odla i vanliga krukor. Vissa plantor kan behöva extra näring och alla plantor sätts inte i samma typ av jord. Något som är bra att ha hemma är blompinnar för att stötta långa och gängliga stammar.