Växande familj och boendet

När man först skaffar barn inser man förr eller senare vilken boyta man faktiskt har att arbeta med. Denna medvetenhet kan ofta betyda en flytt kommer på tal i en snar framtid.

Att flytta kan vara stressigt även när alla inblandade är vuxna. Men när barn är med i bilden blir det ofta värre. Samtidigt är det många som inte kan vänta hur länge som helst med att fixa nytt boende för att alla ska få plats.

Först och främst bör man ta en noga titt på sitt nuvarande boende. Hur man bor kommer vara en viktig faktor i detta. Har man exempelvis en hyresrätt är man väldigt begränsad till vad man egentligen kan göra med bostaden. Andra former av boende kan möjligen lämna utrymme för fler justeringar. Men känner man instinktivt att bostaden kommer bli för liten som familjen ökar har man troligtvis rätt i det.

Jakten på en ny bostad är något som kan gå väldigt fort eller ta lång tid. Allt beror ju trots allt på hur andra människor säljer, köper nytt och flyttar runt. Ju fler krav man ställer desto mer begränsat kommer ju utbudet också bli. I detta steg är det därför viktigt att sätta sig ned och göra en lista med krav på bostaden, och se till att alla är överens om dem. Rangordna dem sedan så gott det går för att se var eventuella kompromisser skulle kunna göras.

Under jakten av nya bostäder är det viktigt att alltid ta det steg för steg och inte påskynda processen bara för att få den överstökad. Detta kan leda till slarv med en del kritiska punkter, som exempelvis undersökningsplikten. Att långt efter köpet är klart hitta ett eller annat dolt fel är inte något man vill genomleva. Även under de bästa situationer kan man då behöva vända sig till rättslig hjälp från specialistfirmor som Bostadsjuristerna för att lösa tvister som uppstår.